Rólunk

Pongrácz Péter

Dr. Pongrácz Péter a projekt kutatásvezetője.

Dr. Pongrácz Péter az ELTE Etológia Tanszékének docense. Jelenleg fő kutatási területei között említhető:

  • A kutyák és macskák szociális kogníciója
  • A kutyák viselkedésproblémái (szeparációs szorongás, agresszió) mögött álló és velük összefüggésbe hozható tényezők
  • A kutyák vokális kommunikációja
  • A kutyák önreprezentációja

Az Etológia Tanszék Családi Kutya Programjához 1999-ben csatlakozott, de az állati viselkedés ezen túlmutatóan is érdekli. Egyetemi hallgatóként halakkal végzett kutatásokat, vizsgálta az öröklött és tanult ragadozó-elkerülő viselkedésüket. Később PhD hallgatóként a nyulak fajtárs és ragadozó felismerésének epigenezisét vizsgálta.
2021-től az Applied Animal Behaviour Science tudományos folyóirat főszerkesztője.

Vékony Kata

Vékony Kata vagyok, okleveles biológus, az ELTE Etológia Tanszékének PhD hallgatója. A kutyák szociális rendszerének vizsgálatát ökológia szempontból is izgalmasnak tartom, hiszen teljesen egyedi, antropogén környezethez kell igazodniuk ezeknek a híresen szociális állatoknak. De legalább ennyire izgalmas gyakorlati szempontból is a kutya-kutya és kutya-gazda kapcsolatok alakulása, hiszen egyre többen vagyunk, akik egynél több kutyával osztjuk meg az életünket – jómagam jelenleg kettővel.

Prónik Fruzsina

Prónik Fruzsina vagyok az ELTE TTK biológus hallgatója. Mindig is érdekeltek a kutyák, a viselkedésük, és minden, ami velük kapcsolatos. Csodálatos és összetett állatoknak tartom őket, ezért is választottam szociális viselkedésüket szakdolgozatom témájául.